2019-1-HU01-KA116-060424 Job shadowing 2019. augusztus 24. – augusztus 31

Chemnitz, Németország

Intézményünkből tíz kolléga vett részt a németországi Chemnitz városába szervezett job shadowingon. A nyolc napos programból két nap utazással telt, a fennmaradó napok pedig elsősorban szakmai, kisebb részben kulturális programokból tevődtek össze. Rögtön az odautazás utáni első nap szabad program volt, ezt kollégáink tartalmasan töltötték Drezda megtekintésével. 
A szakmai programok között szerepelt többek között a szászországi kamaránál tett látogatás. A kamara központi helyet foglal el a német szakképzésben, ez köti a szerződést a tanulóval és a céggel is, csak ezután következik az iskola.
Megismertük vendéglátónkat is. A Solaris egy olyan nonprofit szervezet, ami 10 éves koruktól foglalkozik a gyerekekkel. A gyerekek sok mindent kipróbálhatnak, és a speciális feladatok során felismerhetővé válik, hogy a gyerekek mi felé vonzódnak, miben tehetségesek.
A helyi „NSZFH”-nál tett látogatás során betekintést nyertünk a német oktatási és szakképzési rendszerbe. Kiemelendő, hogy szövetségi szinten lehetnek eltérések.

A helyi munkaügyi hivatalnál tett látogatás is nagyon érdekes volt. A magyarországi rendszertől eltérően a hivatal nem csupán a munkanélküliekkel foglalkozik, hanem segít a különböző képzési lehetőségekben, azok megtalálásában, és már az általános iskolában is jelen vannak.
Megtekintettük a helyi gyakorlati képzőhelyet is. Ezt több cég hozta létre és tartja is fenn, ide küldik tanulóikat. A képzőhelyen jól felszerelt műhelyek vannak, ahol a tanulók a szakmai rajz alapjaitól elkezdve a gyakorlati fogásokon, a CNC, CAD-CAM programozásig sok mindent elsajátíthatnak. A folyosókon egy-egy jól sikerült vizsgaremek is megtalálható.
Megismerkedtünk a helyi gimnáziummal is, ami egy jól felszerelt, rendezett iskola képét mutatta. A tantermek tiszták, projektorokkal és interaktív táblákkal vannak ellátva, reál gimnázium lévén pedig a kémiai-fizikai kísérletekhez is minden rendelkezésre áll. A tanulók sikerrel szerepelnek mind a hazai, mind a külföldi tanulmányi versenyeken.
Szakmai látogatást tettünk az Érchegységben is, a TURCK autóipari beszállító cégnél. A cég duális gyakorlati partner, és nem csak Németországból, hanem az egész Európai unióból várja a tanulókat. A cég nagy hangsúlyt helyez a képzésre, dolgozói egyetemi képzését ösztöndíjjal támogatja.
Utolsó napon egy helyi általános iskolában jártunk. Itt már a felső tagozaton orientálják a szakmai képzés felé a tanulókat. A folyosón cégek hirdetik magukat, és az utolsó évfolyamosok részére akár 1-2 hetes szakmai „gyakorló” programot is szerveznek.
A szakmai programok mellett sok került kulturális programokra is. Megtekintettük a chemnitzi városházát, a közeli vízi kastélyt, és többször nyílt lehetőségünk esti sétára is. Jártunk a Marcus Röhling bányában is, ahol az ércbányászati múzeum nyújtott izgalmas élményeket.
Vendéglátónk kitett magáért, az általa szervezett szakmai program tartalmas és érdekes volt. Ráláthattunk a német oktatási és szakképzési rendszerre, amely sok újdonsággal szolgált. Összehasonlítási alapunk lett a magyar rendszerrel, és megerősített minket a szakmai képzés jövőjét illetően. Azért is volt érdeles ez az út számunkra, mert az átalakuló magyar szakképzési rendszer egyik mintája a német szakképzés. Megerősített minket abban, hogy a pályaorientációs tevékenységünket minél hamarabb, akár már az általános iskola 6., de a 7. osztályában mindenképpen el kell kezdenünk.